ALLARGAR LA VIDA D'UN DIORAMA


Pallars Sobirà, camí de la llibertat. Els passadors pirinencs.



Tinc el convenciment molt personal que quan arriba l'hora de desmuntar els pessebres, una mena de rau-rau fa preguntar-te si no tindria una altra oportunitat de ser vist. I contemplant aquest diorama a punt de ser desmanegat va fer que una proposta esbojarrada fes volar la intenció d'aplaçar el seu final.

És una escenografia esplèndida exposada en la darrera edició de pessebres de l'Agrupació de Pessebristes de Sabadell ( 2021 ) on representava el naixement en un racó d'una era típicament pallaresa...Pallars, Pirineu, Camí de la llibertat...tot d’una aquestes paraules van fer que contemplant l’escena agafessin una dimensió diferent i el que era un estampa típicament nadalenca es convertí en el punt de partida per explicar un història visual radicalment diferent. La de les conseqüències de les guerres, el camí cap a l’exili, la incertesa, el perill i la feina secreta, difícil i abnegada dels passadors.

Figuraires i Artesans Sabadell va fer la proposta al Consell Cultural de les Valls d’Àneu d’exhibir un diorama d’homenatge a la figura dels passadors pirinencs.

A l’estiu del 2021 es presentà un avant projecte al cor del Pallars Sobirà, a la seu del Consell Cultural a Esterri d’Àneu.

El Consell Cultural és un motor cultural immens amb una trajectòria de forces anys, moltíssims encerts i reconeguts guardons entre ells la Creu de Sant Jordi 2016,Premi Nacional de Cultura 2021, i l'empenta que mou aquest motor el trobem amb en Ferran Rella, el seu president i la seva junta.

El projecte va anar avançant i la ubicació la oferí l’Ajuntament d’Esterri al seu vestíbul, el 18 de juny de 2022 dins de la programació del 31è Dansàneu , tindrà lloc la inauguració del diorama Els passadors pirinencs, restant oberta fins el 8 de juliol.

S’han creat figures representatives d'una època de tristíssima memòria de les valls pirinenques i al país sencer, el període de 1936 al 1945, la gran fugida de persones a travessant la serralada pirinenca, ajudats pels passadors, altra hora dedicats al contraban i degut al conflicte bèl·lic convertits en guies de muntanya que varen ajudar a fugir a milers de persones atrapades per una desgràcia que mai havia d'haver començat.
Aquesta mostra és un record per a tots ells.



Montserrat Masagué
Mestra pessebrista